VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buffett snapt ineens hoe het zit in de IT-sector

Superbelegger Warren Buffett stapt na jaren in de IT-sector. In één klap kocht hij ruim vijf procent van de aandelen van technologie- en consultancygigant IBM.

Buffett zal hopen op meer van hetzelfde. IBM was de afgelopen jaren namelijk vriendelijk voor haar aandeelhouders.

De informatie technologie sector presteerde goed het afgelopen jaar.

Het rendement op de IT-sector was ruim vijf procent, tegen nul procent voor het gespreide mandje wereldwijde aandelen, MSCI World.

Zelfs superbelegger Warren Buffett - die de sector voorheen meed - belegt sinds kort in de IT-sector met een mega investering (10 miljard dollar) in IBM en een kleine investering (200 miljoen dollar) in chipfabrikant Intel.

Buffett bleef altijd van IT bedrijven af, omdat hij de dynamiek in de industrie niet goed kom overzien. Waar wordt nu precies geld mee verdient? Hoe lang is een product of service uniek?

Daarnaast speelde natuurlijk mee dat hij tech bedrijven vaak veel te duur vond. Voor Amazon betaal je nu ruim 60 keer de verwachte winst van 2012, voor Salesforce.com zelfs ruim honderd.

Beide bedrijven opereren in het cloud computing segment waar IBM zich ook in roert. De cloud is een soort virtualisatie van diensten, zodat gebruikers bijvoorbeeld niet alle software op de computer hebben staan, maar op een gedeelde server.

Cloud computing kan voor een grote paradigma-shift in de IT-sector zorgen de komende jaren, iets wat Buffett in het verleden nooit kon waarderen. Wind die ineens een andere kant op waait, daar houdt de superbelegger niet van. IBM zit midden in de shift met onder andere Microsoft en Amazon. Waarom stapt Buffett nu dan in?

Aandeelhoudervriendelijk
Heel goedkoop lijkt de onderneming in ieder geval niet. Buffet betaalde ruim 14 keer de winst van 2012 voor het Amerikaanse bedrijf. De Europese sectorgenoot Capgemini kost iets meer dan 10 keer de verwachte winst.

Maar in Europese ondernemingen ziet Buffett weinig heil, hij gelooft heilig in de Verenigde Staten en het opbrabbelen van die economie.

IBM is in het verleden wel aandeelhoudersvriendelijk geweest, met de laatste 5 jaar meer dan 80 miljard dollar aan aandeleninkopen en dividenduitkeringen. Dit bedrag is gelijk aan de optelsom van alle vrije kasstromen in dezelfde periode. Friendly indeed.

Het bedrijf heeft onder de vleugels van ceo Sam Palmisano (vanaf 2002 tot eind 2011) de marges flink weten op te krikken. De netto winst marge is opgelopen tot 15 procent.

Waarbij de omzet steeg van 80 naar 100 miljard dollar. De winst per aandeel van IBM klom op van 2 dollar naar ruim 11 dollar. Dit soort cijfers klinkt Buffett als muziek in de oren.

Ze zijn voornamelijk gerealiseerd door het opschudden van de portfolio van IBM richting software (en consultancy). Die is nu goed voor bijna de helft van de portfolio, tegen twintig procent tijdens de internethausse.

Ander bedrijf
Van de verkoop van computers en dergelijken (hardware) moet IBM het al lang niet meer hebben, nog geen 10 procent van de omzet kamt er vandaan, tegen een kwart een decennium geleden.

De product mix spreekt Buffett blijkbaar aan. Eveneens het meerjarenplan van de onderneming, dat erg uitgebreid is. Het bedrijf ziet voor 2015 ongeveer zeven miljard euro, laten we zeggen 10 procent van de omzet uit het ‘nieuwe' cloud computing komen.

Mocht de cloud tegen die tijd een oase blijken, dan heeft het technologie- en consultancy bedrijf in ieder geval niet alle eieren in één mandje gelegd, iets wat veel toekomstige concurrenten misschien wel zullen doen.